The Robertson, Kuala Lumpur

Year : 2010

Status  :   Design Competition

The church of St Anthony anchors a triangulum of development that includes itself, Plaza Rakyat and The Robertson. Within this Triangulum, an oasis is planned, where the people of the city may have respite. Like a wadi in the desert that draws all weary travelers to its shores, to rest and rejuvenate before embarking on their journey in life. A place where one may feel safe from the world. A Sanctuary.

The building is buffered from the environment by the use of trellises, honeycombed louvers and fins adorned with creepers and plants filtering out the harsh sunlight and clearing the air of dust. Here nature is used to provide soothing shade and comfortable breeze and creating an urban garden ambiance. The concept of sustainable architecture is not seen as a technical challenge but rather as a holistic resolution to a design theme.

Again returning to nature, the gardens are planned to harvest and recycle rainwater for irrigation. Natural regional materials such as stone paver, clay bricks and sustainable timber are utilised for the gardens thus continuing the theme of organic purity. The Green Building Index is definitely not seen as a technical challenge but rather as a holistic resolution to a design theme.

The trellises and honeycombed louvers are allowed to flow from the ground to the sky gardens with creepers and greens. The green will seem to be growing from the ground up and sprouting anew both at the Courtyard Gardens and the Sky Gardens making the building softer, approachable and closer to the heart.

 

Comments

Search
Search Form
Recent Comments