Cocoon 17, Bukit Damansara

Status : Completed 2010

10-10 Int11a

The openness of the kitchen creates an ambiance of being within a forest.

He envision the home as a refuge that is a living, breathing green oasis in stark contrast to the city’s concrete and steel jungle. As a vision of a green oasis, one cannot fail to return to the nostalgic images of the ‘kampong’ house, surrounded by a little verdant forest of jack-fruit, rambutan and mango trees. The image is not only one of a physical endearment but an emotional attachment. It is within this paradise with children running with abandon and playing in the yard under the glorious sun that He feel safe. It is in this pictured paradise that the house is envisioned to live and breathe, playing peek-a-boo among the trees.
One of the main concepts of passive cooling design is the creation of cooler micro-climates through the use of trees and landscaping. The green oasis is therefore a forest garden that is articulated as a green cocoon that wraps itself around the house. This cocoon insulates and protects the house and his family from the external world. In direct contrast to urbanity, the jungle paradise would be like another world at a different temporal plane that rightly seems to be disconnected from the rest of the world. It is this disconnection that insulates and provides an environment of peace, calm and tranquility.
The concept of the cocoon embodies three layers of space. The outer space is the shell that protects, and this protective layer is articulated as a forest garden that not only surrounds the building but covers it. The forest acts as a sun screen that lets in diffused light and as a visual screen that provides privacy. In reverse, the visual screen provides a beautiful forest background to the house.  The second layer is the living layer where the house lies as a U shaped three storey glass and brick structure expressed in modernist terms of planes, solids and voids. The third layer takes nature into the house through semi enclosed spaces and courtyard gardens, thus completing the assimilation of the house with nature.
03-03 20 Ext15a

Looking towards the kitchen across the swimming pool with the living room terrace on the right.

04-04 21 Ext16

The kitchen bunker windows, a slit between the bottom and top kitchen cabinets that maintains the view out to the garden..

13-14 Int16

The chapel with the sliding doors pushed all the way turning it into an ‘outdoor’ space.

09-09 Int03a

Living room on the left.

11-11 Int09a

Living room across the pool from the kitchen. Furious planting creates a ‘forest’ scene.

08-08 Int02a

The pool courtyard.

17-18 Int14a

First floor bedroom with the kitchen below. Sliding doors are pulled back for the terrace feel.

21-22 Int23

The master-bedroom.

25-26 Int19

The bathroom with a jacuzzi.

28-29 Int17

The jacuzzi is covered by timber trellises and planters for the outdoor feel.

1-29-06-06

When you enter the house, you will be greeted by a three storey glass atrium, turning the hall into a cathedral of light.

32-32 Int39

Glass bridges across the hall space.

37-37 Int46

A sculptural helical staircase, fashioned from curved steel plates.

Comments

Search
Search Form
Recent Comments